SKN Dietetyków

DANE KONTAKTOWE

Przewodnicząca SKN Dietetyków WUM:
Karolina Dziubel

tel.: +48 665 721 694
e-mail: dziubel.karolina@gmail.com

e-mail SKN: skn.dietetykow.wum@gmail.com

OPIS DZIAŁALNOŚCI 
Studenckie Koło Naukowe Dietetyków (SKND) zostało utworzone w 2003 roku i zrzesza studentów wszystkich roczników na kierunku Dietetyka. Obecnie w Kole aktywnie działa kilkudziesięciu studentów pragnących rozwijać i pogłębiać swoje naukowe zainteresowania. 
Studenci Koła skupiają się m.in. na edukacji zdrowotnej różnych grup, prowadzeniu badań składu ciała i stanu odżywienia, prowadzeniu badań sposobu żywienia oraz prowadzeniu badań naukowych.
 
W ciągu kilku lat działalności współpracowaliśmy z kilkunastoma organizacjami, stowarzyszeniami, instytucjami i osobami, m.in. Centrum Promocji Zdrowia i Edukacji Ekologicznej, Instytut Żywności i Żywienia, Federacja Polskich Banków Żywności, Uniwersytet Dzieci, Biblioteka Publiczna m. st. Warszawy w Dzielnicy Wola, Wypożyczalnia dla Dorosłych i Młodzieży nr 11, Zakład Leczniczy "Uzdrowisko Nałęczów" S.A., Polskie Towarzystwo Dietetyki, Studenckie Towarzystwo Naukowe WUM, EMSA Warszawa, IFMSA Warszawa, czasopismo WUM "Galen", czasopisma o tematyce dietetycznej i zdrowotnej, portale dotyczące tematyki żywności, żywienia i zdrowia, poradnie dietetyczne, szkoły promujące zdrowie, szpitale w Warszawie i okolicach, Studenckie Koła Naukowe.
 
OFERTA DLA STUDENTÓW
Działania Koła są odpowiedzią na potrzeby zarówno studentów (pragnących poszerzać teoretyczną wiedzę o praktyczne umiejętności), jak i Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz społeczeństwa Warszawy i okolic.
Nasze aktywności skupiają się głównie na:
  • edukacji zdrowotnej różnych grup (osoby starsze, kobiety w ciąży, młode mamy, dzieci i młodzież, pacjenci z różnorodnymi schorzeniami dietozależnymi),
  • organizowaniu zajęć i warsztatów dla dzieci w szkołach podstawowych, Uniwersytecie Dzieci,
  • projektowaniu i udostępnianiu zainteresowanym materiałów edukacyjnych i szkoleniowych,
  • organizowaniu wykładów dla lekarzy związanych z tematyką dietetyki,
  • prowadzeniu badań składu ciała i stanu odżywienia,
  • prowadzeniu badań sposobu żywienia,
  • udzielaniu porad żywieniowych na piknikach, warsztatach, konferencjach, w szpitalach,
  • prowadzeniu badań naukowych,
  • publikowaniu artykułów o tematyce dietetyki w "Galenie", czasopismach i portalach,
  • uczestniczeniu biernym i czynnym w konferencjach naukowych - medycznych i żywieniowych,
  • samodzielnym organizowaniu konferencji naukowych,
  • organizowaniu i uczestniczeniu w obozach naukowych,
  • organizowaniu Dni Otwartych WUM i pikniku WUM - Społeczeństwu Warszawy.

OFERTA DLA KLIENTÓW ZEWNĘTRZNYCH
  • możliwość promocji zdrowych produktów żywnościowych,
  • zwiększenie świadomości marki,
  • współorganizowanie i sponsoring konferencji i wydarzeń tematycznych.
ORGANIZOWANE WYDARZENIA
Wraz z SKN Żywienia Klinicznego organizujemy Międzynarodową Konferencję Naukową Żywienie bez Granic, która odbędzie się 19 maja 2018. Będziemy również jednym z organizatorów warsztatów podczas WIMC.
Do dotychczasowej aktywności Studenckiego Koła Naukowego Dietetyków zaliczyć można m. in.:
  • organizację Dni Studenckich podczas corocznej, ogólnopolskiej konferencji naukowej „Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka”;
  • coroczną współorganizację Pikniku „Warszawski Uniwersytet Medyczny - Społeczeństwu Warszawy", Pikniku Naukowego Polskiego Radia i Centrum Nauki Kopernik oraz Dnia Otwartego WUM; 
  • coroczny udział w badaniu naukowym „NutritionDay”;
  • organizację warsztatów „Dieta na recepcie” dedykowanych studentom Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, a w szczególności studentom kierunku lekarskiego oraz pielęgniarstwa;
  • organizację cyklu warsztatów żywieniowych dla uczniów XIV Liceum Ogólnokształcącego im Stanisława Staszica w Warszawie; 
  • współpracę z: Centrum Promocji Zdrowia i Edukacji Ekologicznej, Kołem Mazowieckiego Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków oraz szkołami podstawowymi promującymi zdrowie na terenie: Bemowa, Włoch, Woli, Ursynowa i Tarchomina;
  • udział w projektach: EMSA „More Me: Fit”, „Senioriada” na kampusie Akadami Wychowania Fizycznego oraz „Good Food Fest".